Wat is Linkbuilding?

wat is linkbuildingAls je wilt begrijpen wat linkbuilding is dan moet je eerst wat andere termen begrijpen. Op deze pagina gaan we uitleggen wat linkbuilding is en waar het voor dient. Wij beginnen eerst met het uitleggen van wat begrippen die erg belangrijk zijn om te begrijpen wat linkbuilding is. Het is de bedoeling dat de lezer na het lezen van deze pagina volledig begrijpt wat linkbuilding is en waar het voor gebruikt wordt, mochten er toch onduidelijkheden zijn neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie.

Wat zijn Zoekmachines

Zoekmachines zijn websites waarop je het internet kunt doorzoeken naar van alles en nog wat. Wat zoekmachines doen is het internet indexeren en ervoor zorgen dat mensen heel makkelijk een website kunnen vinden waar ze naar opzoek zijn. De bekendste en belangrijkste zoekmachine is Google, heel veel mensen weten wat Google is maar weten niet weten een zoekmachine is, Google is dus een voorbeeld van een zoekmachine.

Een zoekmachine vertoont resultaten op een zoekopdracht op basis van relevantie maar hoe weet een zoekmachine welke websites relevant zijn? er zijn immers zoveel websites. Zoekmachines hebben een algoritme die ze gebruiken om tot een bepaalde resultaat te komen. Deze algoritmes zijn voor een grote gedeelte gebaseerd op backlinks. Zoekmachines gebruiken dus voor een grote gedeelte backlinks om te bepalen welke website ze hoog in de zoekresultaten plaatsen. Er zijn ook wat andere factoren maar die zijn voor linkbuilding niet relevant, die gaan we niet nader bespreken.

Wat zijn backlinks

Backlinks zijn link op andere websites die naar jouw website linken, aan deze link ook een tekst gekoppeld. Als iemand op deze link klikt dan komt die persoon op jouw website terecht. Zoekmachines gebruiken voor een groot gedeelte deze links om te bepalen welke website belangrijk en relevant zijn. Als een website veel backlinks heeft over een bepaalde onderwerp dan gaan de zoekmachines vanuit dat deze website belangrijk is op die gebied en vertonen de pagina`s van die website hoger in de zoekresultaten als iemand opzoek is naar een onderwerp of product.

Heel simpel gezegd zorgen backlinks ervoor dat zoekmachines je website belangrijk gaan vinden. Dit is wel heel simpel gezegd, als andere factoren niet in orde zijn dan heeft linkbuilding en backlinks niet zo veel effect. Je moet eerst voor zorgen dat je website helemaal in orde is voordat je aan linkbuilding begint.

Wat is Linkbuilding?

Je weet nu wat zoekmachines zijn en hoe ze werken, je weet ook wat backlinks zijn en waar backlinks voor dienen. Nu kunnen wij je gaan uitleggen wat linkbuilding is. Linkbuilding is het verkrijgen van backlinks voor je website zodat je website relevant wordt gevonden door de zoekmachines en hoger vertoont wordt in de zoekresultaten. Het proces dat voor zorgt dat andere mensen naar jouw website gaan linken wordt linkbuilding genoemd.

Linkbuilding is een zeer tijdrovende proces die ook nog eens goed moet gebeuren. Als je op een verkeerde manier aan linkbuilding doet heb je de kans dat de zoekmachines gaan denken dat je hun om de tuin probeert te leiden en je niet meer in de resultaten gaan vertonen. Je ziet steeds meer websites die getroffen worden door deze maatregelen, Google wordt steeds slimmer in het herkennen van links en websites die op een verkeerde manier aal linkbuilding gedaan hebben vallen door de mand.

Hoe kom ik aan backlinks?

Als je aan backlinks wilt komen moet je ervoor zorgen dat je iets hebt waar mensen naar willen linken. Niemand gaat tenslotte voor niets naar een andere websites linken. Als je backlinks van andere websites wilt dan moet ervoor zorgen dat je content aanbied die nergens anders te vinden is zodat de websites naar jouw website gaan verwijzen. Dit is de manier dat Google aanraad als het op linkbuilding aankomt.

Je kan ook links ruilen met andere websites, je mailt website eigenaren en vraagt dan of ze een link op hun websites willen plaatsen en in de ruil van plaats jij een link naar hun website. Dit wordt linkruil genoemd en is een van de belangrijkste manieren om aan backlinks te komen.

Een ander manier om aan backlinks te komen is je website aanmelden op gerelateerde startpagina’s en bedrijvengidsen. Aanmelden op deze websites is meestal gratis of er wordt een kleine vergoeding gevraagd voor moderatie.

Blackhat

Blackhat linkbuilding is linkbuilding die tegen de richtlijnen van Google in gaat. Voorbeelden hiervan zijn links die door een software geplaatst worden of links die van websites komen die in een ander taal zijn geschreven en totaal niet relevant zijn aan Nederlandse website. Ieder vorm van linksuilding die puur bedoelt is om de positie van de website te beïnvloeden wordt gezien als blackhat.

Whitehat 

Whitehat linkbuilding is een website promoten, als je een website gaat promoten komen er vanzelf backlinks. Het voordeel van whitehat is dat de activiteiten niet alleen gericht zijn om de zoekmachines te manipuleren maar om de website meer bekendheid te geven. Whitehat linkbuilding is de grenzen opzoeken maar niet overheen gaan. Deze manier van linkbuilding is het beste strategie voor lange termijn.

Linkbuilding methodes 

linkbuilding imageJe kan op verschillende manieren backlinks te verkrijgen voor je website. Dit worden verschillende linkbuilding methodes genoemd. Al deze manieren gaan wij hier nader bespreken.

Reviews 

Vraag bezoekers van je website of je klanten om een beoordeling over je website te schrijven op een van de vele beoordeling websites. Je kan ook andere webmasters of bloggers vragen om over je website en producten te schrijven. Je kan hiervoor producten beschikbaar stellen. Zoek naar bloggers in je niche en vraag of ze een samenwerking met je aan willen gaan.

Video websites 

Er zijn op dit moment heel veel video websites waar je gratis een video mag uploaden. Je mag tijdens het uploaden van je video ook een URL opgeven. Hier geef je de URl van je website op. Hiermee heb je een gratis link op ieder video website. Video websites staan hoog aangeschreven bij doe zoekmachines je hebt hiermee dus een hoop hoogwaardige backlinks.

Gast bloggen 

Vraag eens bij bloggers in je niche of je een artikel mag publiceren. Hiermee heb jij een gratis backlink naar je website en de blog een gratis artikel. Je moet wel goed kunnen schrijven om te gast bloggen. Zoek op internet naar websites in jouw niche en vraag vervolgens of je er mag gast bloggen.

Documenten 

Er zijn heel veel websites waar je een document mag uploaden met informatie, tijdens het uploaden mag je een URL opgeven, hier vul je de url van je website in. Hiermee heb je een gratis link vanuit deze website.

Persberichten 

Schrijf over nieuwe trends in je niche en plaats deze berichten op nieuws websites. Nieuws websites staan erg hoog aangeschreven hiermee heb verkrijg je links van hoge kwaliteit, daarnaast stellen zoekmachines nieuws, als je website als een nieuws bron wordt gezien ga je beter scoren.

Forums 

Op de meeste forums is het mogelijk om een link naar je website te plaatsen. Dit kan je meestal doen in de vorm van een handtekening. Neem deel aan discussies gerelateerd aan je niche en zorg dat er een link in je handtekening staat.

Startpagina’s  

Meld je website aan op gerelateerde startpagina`s, deze pagina`s hebben een hoge reputatie en zorgen ervoor dat je website ook heel goed gaat scoren

Directory’s 

Meld je website aan bij gerelateerde directory`s en gidsen. Dit is meestal gratis.

Link ruilen

Ruil links met websites in gerelateerde niches. Hiermee kan je heel veel gratis backlinks verkrijgen. Je kan ook linkruil in a-b-c vorm doen. Als je meerdere websites hebt dan ruil je niet direct een op een maar plaatst jij een link terug op een ander website.

Content 

Goed content is er belangrijk, zorg dat je content op je website hebt die mensen graag zouden willen delen. Hiermee krijg je gratis backlinks en social media signalen die zeer goed zijn voor linkbuilding. Social media signalen zijn eigenlijk een vorm van linkbuilding.

Goed om te weten

Gebruik altijd je gezonde verstand, ga niet op aanbiedingen in die te mooi zijn om waar te zijn. Als je het bovenstaande als linkbuilding strategie gebruikt kan je gratis een hele mooie positie behalen in de zoekmachines.

 

Linkbuilding uitbesteden

Linkbuilding is erg tijdrovend en moet goed gebeuren. Als je besluit om linkbuilding uit te besteden dan moet je dat wel bij een bedrijf doen die zich tot een zekere hoogte aan de richtlijnen van Google houdt. Vraag bij het bedrijf hoe ze te werk gaan en wat van garanties er worden gegeven, vraag ook een naar referenties en eerdere projecten. Er zijn bedrijven dei gouden bergen beloven maar niets leveren.

Als je linkbuilding op de juiste manier uitbesteed kan je daar heel veel profijt van hebben. Je website zal langzaam in de resultaten stijgen daarmee zullen de bezoekers naar je website toenemen. Als je website vaker gratis gevonden wordt hoef je minder geld aan advertenties uit te geven wat je later weer geld bespaart. Een goed linkbuilding strategie zorgt ervoor dat je bedrijf en merk zowel online als offline groeit.

Linkbuilding zelf doen

Als je zelf je linkbuilding wilt gaan doen dan moet je wel heel goed weten dat er risico`s aan vastzitten. Als je het verkeerd doet dan ga je er alleen maar op achteruit en kan het zelfs zo ver komen dat je website niet meer herstelt. Een goed linkbuilding strategie is een die niet al te agressief is. Hieronder een strategie die in de meeste gevallen goed werkt.

Website aanmelden op gerelateerde gidsen 

Onderzoek eens welke startpaginas en gidsen in je niche zijn en meld je website daar aan. Dit is een veilige manier om aan links te komen en in de meeste gevallen gratis. Doe dit net te excessief. Bekijk ook goed of de gids waarbij je je website aanmeld een goed reputatie heeft.

Link ruilen

Vraag bedrijven waar je zaken mee doet om een link naar je website te plaatsen. Ga opzoek naar websites die gerelateerd zijn aan je website en vraag of ze een link met je willen tuilen, vraag vrienden en familie met een website of blog om link naar je website te plaatsen.

Gast bloggen

Kijk eens of je op een website die over je onderwerp gaat een artikel mag schrijven, je kan dan in de meeste gevallen een link in je artikel bewerken. Dit is een veilige en goedkope manier om aan links te komen.

Get social

Wordt actief op social media platformen, je zult versteld staan wat voor links dit kan opleveren. Er zijn heel veel mensen met een blog en als je een interessante website hebt dan delen ze dat op hun blogs wat een link oplevert, daarnaast zorgt social media aandacht ervoor dat je website een betere reputatie krijgt bij de zoekmachines.

Als je al die dingen goed aanpakt hoef je op een gegeven moment niet veel tijd meer aan linkbuilding kwijt te zijn, linkruil aanvragen komen vanzelf binnen en als je website meer bezoekers krijgt komt er meer aandacht, meer aandacht betekent een beter reputatie, het is een proces die op een gegeven moment van zelf gaat en heel snel kan gaan.

Linkbuilding bijhouden 

Er zijn heel veel websites die tools aanbieden waarmee je kan bekijken hoe je linkprofiel eruit ziet, je hoeft geen gebruik te maken van externe tools als je dit niet wilt. Je kan gewoon gebruik maken van Google webmaster tools. Met deze tool krijg je een uitgebreid inzicht on de data dat Google over jouw website heeft.  Bekijk hieronder een video over Google webmaster tools.


Ontwikkelingen op het gebied van linkbuilding

Linkbuilding wordt volgens heel veel mensen steeds moeilijker. Dit is niet waar linkbuilding is altijd al moeilijk geweest, mensen zijn er alleen lange tijd met slechte linkbuilding weggekomen. Google heeft niet stil gezeten en si met updates als Penguin, Panda en Humminbird kan Google nu slechte links heel goed herkennen en die worden dan ook afgestraft. Als je op de juiste manier aan linkbuilding doet hoef je echt geen zorgen te maken om Google updates, je hebt immers niet te verbergen. Bekijk hieonder een video over de ontwikkelingen op het gebied van linkbuilding en SEO.


Conclusie

Linkbuilding is een belangrijke onderdeel van zoekmachine optimalisatie en moet om de juiste manier gebeuren. De juiste manier is linkbuilding volgens de Google richtlijnen, op die manier ben je er zeker van dat je in de toekomst niet in problemen. Probeer niet de boel te belazeren, hier komt Google vroeg of laat achter en je gaat er dan alleen maar op achteruit.